Właściwości zdrowotne ciecierzycy
- 213 Views
- Redaktor panmol.pl
- 12 lutego 2019
- Przydatne informacje o zdrowiu
Ciecierzyca jest rośliną strączkową pochodzącą z Azji. Najczęściej jest jadana przez osoby na diecie wegetariańskiej. Zawiera jednak tyle cennych składników odżywczych, że do jadłospisu powinniśmy wprowadzić ją wszyscy. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem białka. Białko to ma niemal takie same wartości odżywcze, jak białko zwierzęce – stąd jej obecność w diecie wegetariańskiej. Dostarcza także witamin B6 i B9 oraz niezbędnych składników mineralnych: potasu, żelaza, cynku, fosforu. To doskonałe źródło błonnika. Zawarte w cieciorce witaminy i składniki mineralne wzmacniają odporność organizmu, zmniejszają ewentualne bóle mięśni i ich bolesne skurcze, które są efektem niedoboru witamin i składników mineralnych. Zawarty w ciecierzycy błonnik zapobiega zaparciom, oczyszcza organizm z toksyn, przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Ta ostatnia właściwość sprawia, że jest zalecana osobom chorym na cukrzycę. Wpływa pozytywnie na pracę trzustki, gdyż dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych.

- 12 stycznia 2021
Pompki na poręczach jak wykonać to ćwiczenie
- 9 października 2020
Zapalenie gęsiej stopki
- 7 sierpnia 2020
O czym świadczy nieodpowiednia temperatura ciała ?
- 24 czerwca 2020
Pompki na poręczach jak wykonać to ćwiczenie
Zapalenie gęsiej stopki
O czym świadczy nieodpowiednia temperatura ciała ?
Kurza klatka piersiowa
Kreatyna suplement dla sportowców
Gainery na poprawę zdrowia i treningu
Dieta doktor Dąbrowskiej
Poprawienie kondycji przez trening obwodowy