Właściwości zdrowotne ciecierzycy

Ciecierzyca jest rośliną strączkową pochodzącą z Azji. Najczęściej jest jadana przez osoby na diecie wegetariańskiej. Zawiera jednak tyle cennych składników odżywczych, że do jadłospisu powinniśmy wprowadzić ją wszyscy. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem białka. Białko to ma niemal takie same wartości odżywcze, jak białko zwierzęce – stąd jej obecność w diecie wegetariańskiej. Dostarcza także witamin B6 i B9 oraz niezbędnych składników mineralnych: potasu, żelaza, cynku, fosforu. To doskonałe źródło błonnika. Zawarte w cieciorce witaminy i składniki mineralne wzmacniają odporność organizmu, zmniejszają ewentualne bóle mięśni i ich bolesne skurcze, które są efektem niedoboru witamin i składników mineralnych. Zawarty w ciecierzycy błonnik zapobiega zaparciom, oczyszcza organizm z toksyn, przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Ta ostatnia właściwość sprawia, że jest zalecana osobom chorym na cukrzycę. Wpływa pozytywnie na pracę trzustki, gdyż dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Podobne publikacje