Raz jeszcze o zdrowiu

Sałata jest pewnym źródłem witaminy C, dlatego nie powinno jej zabraknąć w naszej sałatce. Jeśli jesteśmy przy serach to powinniśmy postawić na mozzarella, który z pewnością zawiera pełnowartościowe białko oraz jest dobrym źródłem wapnia a co za tym idzie – witaminy D. Ser twarogowy ma podobne właściwości co ser mozzarella, ale może być także spożywany przez ludzi, którzy cierpią na nietolerancję laktozy czy też osoby chorujące na miażdżycę. Ser feta jak każdy ser jest źródłem białka, ale to nie wszystko! Osoby cierpiące na nadciśnienie powinny ten rodzaj sera spożywać z umiarem. Sery feta mają dość wysoką zawartość sodu. Pomidory są niezastąpionym źródłem potasu, dlatego powinniśmy spożywać je dosyć często, zwłaszcza w sałatkach. Dieta nie musi się od razu kojarzyć z postem – możemy śmiało postawić na mięso z kurczaka. Mięsto to zawiera niewielkie ilości tłuszczu i dość łatwo przyswajalne żelazo, które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Wróćmy jednak do warzyw, ogórek jest też dość ważnym. Nie mówię tutaj o ogórku marynowanym, tylko w postaci surowej. Ogórek zawiera dość dużo wody, świetnie gasi pragnienie. Lecz woda to nie wszystko, zawiera potas oraz błonnik.

Podobne publikacje