Ciecierzyca – właściwości zdrowotne

Ciecierzyca jest rośliną strączkową, która posiada właściwości zdrowotne i odżywcze doceniane przez mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Posiada ona zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu, a także ciśnienia krwi. Jest to związane z dużą zawartością potasu (291 mg/100 g). Potas sprawia, że naczynia krwionośne stają się bardziej drożne, a co za tym idzie krem jest w stanie swobodniej krążyć. Lepszy przepływ krwi bezpośrednio oddziałuje na spadek ciśnienia tętniczego. Dodatkowo, zawarty w cieciorce potas przyczynia się do szybszego wypłukiwania z organizmu sodu, co także sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia. Z kolei dzięki obniżeniu stężenia złego cholesterolu, ciecierzyca przyczynia się do ograniczenia możliwości zachorowania na choroby wieńcowe serca czy zawał. Ponadto roślina ta jest źródłem żelaza i dzięki temu zapobiega anemii. Może być także pomocniczo wykorzystywana w leczeniu niedokrwistości. Jedzenie ciecierzycy jest szczególnie zalecane kobietom w czasie miesiączki.

Podobne publikacje