Ciecierzyca – właściwości zdrowotne
- 486 Views
- Redaktor panmol.pl
- 8 lutego 2019
- Przydatne informacje o zdrowiu
Ciecierzyca jest rośliną strączkową, która posiada właściwości zdrowotne i odżywcze doceniane przez mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Posiada ona zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu, a także ciśnienia krwi. Jest to związane z dużą zawartością potasu (291 mg/100 g). Potas sprawia, że naczynia krwionośne stają się bardziej drożne, a co za tym idzie krem jest w stanie swobodniej krążyć. Lepszy przepływ krwi bezpośrednio oddziałuje na spadek ciśnienia tętniczego. Dodatkowo, zawarty w cieciorce potas przyczynia się do szybszego wypłukiwania z organizmu sodu, co także sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia. Z kolei dzięki obniżeniu stężenia złego cholesterolu, ciecierzyca przyczynia się do ograniczenia możliwości zachorowania na choroby wieńcowe serca czy zawał. Ponadto roślina ta jest źródłem żelaza i dzięki temu zapobiega anemii. Może być także pomocniczo wykorzystywana w leczeniu niedokrwistości. Jedzenie ciecierzycy jest szczególnie zalecane kobietom w czasie miesiączki.

- 21 kwietnia 2022
Czasopisma na temat zdrowia
- 19 marca 2022
Targi bliżej zdrowia
- 2 lutego 2022
W zdrowym domu zdrowy duch
- 15 stycznia 2022
Czasopisma na temat zdrowia
Targi bliżej zdrowia
W zdrowym domu zdrowy duch
Zdrowe masaże
Unikając używek dbasz o zdrowie
Zdrowy tryb życia na wakacjach
Eliminacja używek dla zdrowia
Polskie namioty zdrowia