Ciecierzyca – właściwości zdrowotne
- 241 Views
- Redaktor panmol.pl
- 8 lutego 2019
- Przydatne informacje o zdrowiu
Ciecierzyca jest rośliną strączkową, która posiada właściwości zdrowotne i odżywcze doceniane przez mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Posiada ona zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu, a także ciśnienia krwi. Jest to związane z dużą zawartością potasu (291 mg/100 g). Potas sprawia, że naczynia krwionośne stają się bardziej drożne, a co za tym idzie krem jest w stanie swobodniej krążyć. Lepszy przepływ krwi bezpośrednio oddziałuje na spadek ciśnienia tętniczego. Dodatkowo, zawarty w cieciorce potas przyczynia się do szybszego wypłukiwania z organizmu sodu, co także sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia. Z kolei dzięki obniżeniu stężenia złego cholesterolu, ciecierzyca przyczynia się do ograniczenia możliwości zachorowania na choroby wieńcowe serca czy zawał. Ponadto roślina ta jest źródłem żelaza i dzięki temu zapobiega anemii. Może być także pomocniczo wykorzystywana w leczeniu niedokrwistości. Jedzenie ciecierzycy jest szczególnie zalecane kobietom w czasie miesiączki.

- 12 stycznia 2021
Pompki na poręczach jak wykonać to ćwiczenie
- 9 października 2020
Zapalenie gęsiej stopki
- 7 sierpnia 2020
O czym świadczy nieodpowiednia temperatura ciała ?
- 24 czerwca 2020
Pompki na poręczach jak wykonać to ćwiczenie
Zapalenie gęsiej stopki
O czym świadczy nieodpowiednia temperatura ciała ?
Kurza klatka piersiowa
Kreatyna suplement dla sportowców
Gainery na poprawę zdrowia i treningu
Dieta doktor Dąbrowskiej
Poprawienie kondycji przez trening obwodowy