Jak dbać o zdrowie w okresie jesienno-zimowym

W okresie jesienno-zimowym często się przeziębiamy, zdarza się, że mocno przemarzamy. Dlatego trzeba w tym okresie pamiętać o odpowiedniej diecie i właściwym sposobie ubierania się. Dieta w okresie jesieni i zimy powinna składać się z dużej ilości gotowanych warzyw i owoców. Na tę porę roku najbardziej wskazane jest jedzenie kasz, zup i warzyw strączkowych. Warto jeść miód, należy przy tym pamiętać, że dodając go np. do herbaty trzeba ją wcześniej ostudzić. W wysokiej temperaturze miód utraci swoje cenne właściwości. Jesienią i zimą warto doprawiać potrawy musztardą, chrzanem, cebulą i czosnkiem. Przyda nam się w tym okresie duża ilość witaminy C. Jest najlepszym źródłem zima jest kiszona kapusta. Witaminy C dostarczy cytryna. Podobnie, jak w przypadku miodu zanim dodamy ją do herbaty musimy ją ostudzić. Trzeba również pozbyć się fusów. Ważna jest nie tylko dieta, ale także ubiór. Jesienią i zimą najlepiej ubierać się na cebulkę. Ustrzeże nas to przed zmarznięciem i nadmiernym spoceniem się.

Podobne publikacje