Całkiem zdrowy hamburger

Z gory zakładamy, że hamburger to straszne zło, bo zalicza się do złego jedzenia, tzw. Fast-food’ów. To, czy hamburger jest zdrowy czy nie leży w kwestii składników. Bułkę należy przygotować najlepiej z własnego wypieku, jeśli mamy mowić o zdrowym jedzeniu. Możemy też zdecydować się na najzwyklejszy fishburger. Mięso na taki kotlet najlepiej zmielić samemu. Do kotletów najlepiej dodać przyprawy, które lubimy najbardziej. Aby kotlet nam się nie ‘rozlewał’ dla lepszej masy kotleta możemy dodać jajko. Pomysłową panierką w tym przypadku może być sezam czy też zmielone orzechy. Co do warzyw panuje tutaj dowolność, najlepiej podstawić na podpieczoną cebulkę, która będzie idealnym dopełnieniem. Prócz tego możemy dorzucić kiszony ogórek, pomidor czy też sałatę. Jeśli decydujemy się na sos to najzdrowszym wyborem będzie ominięcie majonezu i zastosowanie zamiast niego zmiksowane awokado. Najlepiej przygotowywać sosy na bazie jogurtu greckiego, dodając troszkę koperku. Sosy pomidorowe najlepiej przygotowywać na bazie przecieru pomidorowego. Jeśli decydujemy się na ser to wybierzmy jego odtłuszczoną wersję. Dobrym rozwiązaniem będą sery pleśniowe, jednak nie są one polecane dla osób, które zmagają się z wysokim chorestorolem.

Podobne publikacje