Rzeżucha – zdrowie z doniczki

Rzeżuch jest rośliną, która pomimo swojego delikatnego wyglądu, spokrewnioną z kapustą. Charakteryzuje się pikantnym i oryginalnym smakiem. Na naszych stołach powinna gościć nie tylko jako wielkanocna dekoracja. Warto jeść ją przez cały rok, a w szczególności i w zimie oraz w czasie przedwiośnia, kiedy najtrudniej o pełnowartościowe warzywa. Rzeżucha z powodzeniem może nam je zastąpić, a co więcej swoimi właściwościami odżywczymi może sporą część przewyższyć. Ogromnym atutem tej rośliny z całą pewnością jest to, że możemy samodzielnie wyhodować ją w naszych domach. Dzięki temu jest pozbawiona nawozów chemicznych. Właściwości rzeżuchy pozostają nieocenione szczególnie w przypadku wiosennego przesilenia objawiającego się nieustannym zmęczeniem, wrażliwością na zmiany temperatury, a nasza cera staje się szara, a włosy matowiej. W medycynie ludowej rzeżucha była wykorzystywana jako lek na pasożyty jelit, a także owrzodzenia skóry. Używano jej również do dezynfekcji jamy ustnej. Rzeżucha działa moczopędnie, więc może być także stosowana w przypadku choroby nerek.

Podobne publikacje