Jabłka – zdrowa przekąska

Jabłka, obok jajek, białego sera czy buraków stanowią przekąskę, którą warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Jabłka stanowią prawdziwego faworyta i króla każdej diety. Jest to związane przede wszystkim z zawartością w nich pektyn, które pozwalają osiągnąć uczucie pełnego żołądka. Ponad to, pektyny oczyszczają organizm z substancji trujących. Podczas trawienia z kolei, pektyny wiążą niektóre z metali ciężkich w nierozpuszczalne sole, usprawniając proces ich usuwania z organizmu i chroniąc przed ich akumulacją w tkankach. Pozwalają również na normalizację flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, przyczyniają się do wymiatania niestrawionych resztek pokarmu a także substancji toksycznych. Jabłka to także owoce, które w skuteczny sposób regulują poziom glukozy we krwi oraz zwiększają energię. Przeprowadzone badania dowodzą, że spożywanie jabłka wymaga czasu, który jest niezbędny dla ludzkiego organizmu, aby otrzymał on informację i równocześnie uświadomił sobie, że nie jest już głodny. Ogromną zaletą jabłek jest także ich dostępność.

Podobne publikacje