Banany – zdrowa egzotyka

Banany są owocami, których właściwości i wartości odżywcze odkryto tysiące lat temu. Prawdopodobnie były uprawiane już ponad 7 tysięcy lat temu na terenach obecnej Malezji, skąd trafiły później do Indii. Kolejnym etapem rozprzestrzeniania się upraw tych owoców były tereny Bliskiego Wschodu, a następnie Afryka. Na Czarnym Lądzie banany są uprawiane także w obecnych czasach. Współcześnie także Azja oraz Australia są miejscami, w których bardzo powszechna jest uprawa tych pysznych owoców. Plantatorzy nie zwlekają ze zbiorem bananów, aż do osiągnięcia przez owoce pełnej dojrzałości, ale zrywają je wówczas, gdy są jeszcze zielone. W takim stanie są ładowane na przystosowane do ich przewozu statki-chłodnie i w taki sposób wędrują do Europy. Dzięki temu owoce, które znajdujemy na sklepowych półkach nie są przejrzałe. Warto pamiętać, że przejrzałe owoce są nie tylko mnie smaczne, ale także posiadają niższą wartość odżywczą, która w przypadku tych owoców jest naprawdę nie do przecenienia. Są źródłem witamin, a także błonnika i minerałów.

Podobne publikacje