Brokuły – właściwości zdrowotne

Brokuły to warzywa obdarzone wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Ich działanie na organizm człowieka jest ogromne – chronią przed chorobami nowotworowymi, wrzodami żołądka, anemia. Brokuły korzystnie wpływają na funkcjonowanie jakże ważnego dla każdego człowieka zmysłu wzroku, a także regulują poziom cukru we krwi. Odgrywa to szczególnie istotną rolę w przypadku osób chorych na cukrzycę. Dzięki tak szerokiemu spektrum działania, brokuły uchodzą za jedne z najzdrowszych warzyw, jakie są obecnie znane na świecie. Ich atutem jest także smak, który jest znacznie delikatniejszy niż w przypadku będącego ich kuzynem kalafiora, a co za tym idzie można je swobodnie komponować z wieloma daniami i potrawami. Warto zwrócić szczególną uwagę na rolę brokułów w procesie obrony organizmu przed chorobami nowotworowymi. Jest ona związana z obecnością w tych warzywach związku należącego do grona silnych antyutleniaczy, a określanego nazwą sulforafan. Jego działanie opiera się na blokowaniu powstawania mutacji nowotworowych w DNA komórek, a równocześnie pomaga w likwidacji komórek tworzącego się nowotworu.

Podobne publikacje