Brokuły – właściwości zdrowotne
- 488 Views
- Redaktor panmol.pl
- 17 lipca 2019
- Przydatne informacje o zdrowiu
Brokuły to warzywa obdarzone wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Ich działanie na organizm człowieka jest ogromne – chronią przed chorobami nowotworowymi, wrzodami żołądka, anemia. Brokuły korzystnie wpływają na funkcjonowanie jakże ważnego dla każdego człowieka zmysłu wzroku, a także regulują poziom cukru we krwi. Odgrywa to szczególnie istotną rolę w przypadku osób chorych na cukrzycę. Dzięki tak szerokiemu spektrum działania, brokuły uchodzą za jedne z najzdrowszych warzyw, jakie są obecnie znane na świecie. Ich atutem jest także smak, który jest znacznie delikatniejszy niż w przypadku będącego ich kuzynem kalafiora, a co za tym idzie można je swobodnie komponować z wieloma daniami i potrawami. Warto zwrócić szczególną uwagę na rolę brokułów w procesie obrony organizmu przed chorobami nowotworowymi. Jest ona związana z obecnością w tych warzywach związku należącego do grona silnych antyutleniaczy, a określanego nazwą sulforafan. Jego działanie opiera się na blokowaniu powstawania mutacji nowotworowych w DNA komórek, a równocześnie pomaga w likwidacji komórek tworzącego się nowotworu.

- 21 kwietnia 2022
Czasopisma na temat zdrowia
- 19 marca 2022
Targi bliżej zdrowia
- 2 lutego 2022
W zdrowym domu zdrowy duch
- 15 stycznia 2022
Czasopisma na temat zdrowia
Targi bliżej zdrowia
W zdrowym domu zdrowy duch
Zdrowe masaże
Unikając używek dbasz o zdrowie
Zdrowy tryb życia na wakacjach
Eliminacja używek dla zdrowia
Polskie namioty zdrowia